Ετελείωσε....ετελείωσε...!

Εικόνα
Στις αρχές της χρονιάς, ως Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου μας, επισκεφθήκαμε την υπεύθυνη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (στην Αγγελάκη). Μας διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα του σχολείου μας (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο) είναι ήδη γνωστά και έχει δρομολογηθεί η επίλυση τους.... Εμείς ως σύλλογος, αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να βάψουμε, τον Μάρτιο, την (χρονίζουσα άθλια κατάσταση) εξωτερική όψη του κτιρίου ( https://bit.ly/36H3hMn ) και να περιμένουμε τις παρεμβάσεις που μας διαβεβαίωσαν.... Εκείνο το διάστημα επισκέφθηκε το σχολείο και αντιδήμαρχος, ο οποίος ιδίοις όμμασι είδε την κατάσταση του προαύλιο χώρου και δήλωσε έκπληκτος (!!) για την κατάσταση του. Λίγες μέρες μετά ήρθαν και δύο κάδοι ανακύκλωσης που είχαμε ζητήσει.... Το πλάνο έλεγε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης στην οδό Δαγκλή και της μετατροπής της σε πεζόδρομο/δρόμο ήπιας κυκλοφορίας , για να μπορέσουν να μπούνε φορτηγά έτσι ώστε να γίνει ασφαλτόστρωση της αυλής αλλά και να επ

Ένας παρουσιαστής, ένας δήμαρχος και ο κακός μας ο καιρός

O γνωστός παρουσιαστής είχε προαναγγείλει έντονες χιονοπτώσεις στη Θεσσαλονίκη τη περίοδο των εορτών, προβλέψεις οι οποίες όμως δεν επαληθεύτηκαν με αποτέλεσμα να δεχτεί πολλά επικριτικά σχόλια από τους ''Snow fans'' Θεσσαλονικιούς.....


Ο ίδιος αντέδρασε και δημοσίευσε την παρακάτω ανάρτηση στο Facebook:

''Γεια και χαρά σας φίλες και φίλοι

Κατανοώ τις αυξημένες χιονοπροσδοκίες κάποιων αλλά δεν κατανοώ τον τρόπο αντίδρασης μερικών σχετικά με την σημερινή μου ανάρτηση περί μειωμένης πλέον πιθανότητας αξιόλογων χιονοπτώσεων σε περιοχές όπως πχ στη Θεσσαλονίκη όπου στις αρχές τις εβδομάδας ανέφερα για μια σοβαρή πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο τονίζοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την σημερινή ημέρα για να ξεκαθαρίσει η όλη κατάσταση Δεν μπορεί από κάποιους να υποστηρίζεται ότι έπεσα έξω στην πρόβλεψη για χιόνι στη Θεσσαλονίκη όταν ακόμα τρέχει η «προγνωστική περίοδος» με τα Θεοφάνεια να βρίσκονται δυο μέρες μπροστά και με τη δουλειά μου να είναι ακριβώς αυτη, να ενημερώνω δηλαδή για τις καιρικές εξελίξεις και μάλιστα όπως διαπιστώνετε και έγκαιρα και έγκυρα!

Μακάρι εσείς φίλοι μου που ανεβάσατε τους τόνους να είχατε τον ίδιο ζήλο στο επιβραβεύετε τις έγκαιρες, επιτυχημένες προγνώσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια τους έτους σε πανελλαδικό επίπεδο και μάλιστα όχι δύο όχι τρεις αλλά και 5 με 10 μέρες πριν.

Όσον αφορά τώρα στην πρόγνωση για χιόνι στη Θεσσαλονίκη:

Να υπενθυμίσω ότι το χιόνι σαν φαινόμενο έχει γίνει είδος προς αναζήτηση για την συγκεκριμένη πόλη από το 2006. Πρόκειται για καιρική ανωμαλία λόγω της κλιματικής αλλαγής? Πρόκειται για κάποιο μετεο-κυκλο αχιονιάς που ίσως κάποτε σταματήσει? Κανείς δεν ξέρει.. Χρέος μου όμως είναι όταν εμφανίζονται εκείνες οι διατάξεις που δείχνουν χιόνι στη Θεσσαλονίκη να το επισημαίνω, υπό τις προαναφερθείσες συνθήκες πάντα με επιφύλαξη, όπως και το έπραξα. Κι αυτό θα συνεχίσω να το κάνω μέχρι να πεθάνω γιατί η πρόγνωση-ενημέρωση είναι η ζωή-δουλειά μου.

Όσο γι’ αυτούς που υποστηρίζουν (όπως μου στέλνετε σε προσωπικά μηνύματα σας) ότι βρίσκουν τα πάντα ανακοινώνοντας με έντεχνο τρόπο 10 πιθανά σενάρια σε ένα 24ωρο για να είναι πάντα μέσα προβλέποντας πρώτοι τα πάντα γενικώς, εμπαίζοντας με κατά καιρούς ανερυθρίαστα, θα τους έλεγα ότι αυτό θα μπορούσαν να το αποδείξουν (όπως σύμφωνα με τα σχόλιά σας) γίνονταν επιτυχώς από την ΕΡΤ3 πριν από το 2006 όταν χιόνιζε και μάλιστα συχνά, για να μπορεί υπάρξει και η επαλήθευση! Η πρόγνωση του καιρού θέλει δουλειά και όχι διθυράμβους!

Στη συγκεκριμένη φάση είναι πολύ εύκολο να ανακοινώσεις στη χάση και στη φέξη μετά από 10 σενάρια ότι «δεν θα χιονίσει» ή απλά «θα χιονίσει»!!! Δεν είναι το ίδιο να απευθύνεσαι στα φιλαράκια σου αλλάζοντας την εκτίμησή σου 20 φορές την ημέρα χωρίς κανένα επακόλουθο με το να απευθύνεσαι σε ένα κοινό χιλιάδων ανθρώπων ανά την επικράτεια!

Η διαφορά και η ευθύνη είναι τεράστια και το περιθώριο διόρθωσης της πρόγνωσης συγκριτικά με το φέισμπουκ είναι ανύπαρκτο από τη στιγμή που η πρόγνωση βγαίνει στον αέρα! Εύχομαι σε κάποιους παρόλαυτά να βιώσουν ανάλογη εμπειρία γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να καταλάβουν τι εστί πραγματικά πρόγνωση άνευ όμως αλαζονείας γιατί αυτή αργά η γρήγορα οδηγεί σε αδιέξοδα, γενικώς στη ζωή χωρίς επιστροφή!

Με εκτιμηση
Σάκης Αρναούτογλου''

Θα ήθελα πολύ να έβλεπα και να άκουγα όλους αυτούς που ανυπομονούσαν να δούνε χιόνι στη πόλη (εγώ ανήκω στη μειοψηφία....Μου αρέσει το χιόνι, αλλά όχι στη πόλη μιας και ξέρω τι συνεπάγεται αυτό), την ώρα που τη προηγούμενη Τρίτη πέρασαν τη μισή τους μέρα μέσα σε ένα αυτοκίνητο.Και έρχομαι στα...πιο καθημερινά μας.

Με εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρου Τσόγκα, ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης Χρήστος Καραγιάννης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα τεράστια προβλήματα που προκλήθηκαν στους δρόμους, αλλά και τα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης, από την επέλαση του χιονιά, τα δύο τελευταία 24ωρα.

Η εξέταση θα αφορά τη διερεύνηση τέλεσης παραβάσεων και αδικημάτων της διατάραξης ασφάλειας και συγκοινωνιών, από δόλο ή από αμέλεια, της κοινής επικίνδυνης βλάβης, επίσης από δόλο ή αμέλεια, και της έκθεσης σε κίνδυνο.

Ο κ. Τσόγκας ζητεί να διευκρινιστεί για ποιο λόγο δεν υπήρξε έγκαιρη αντιμετώπιση της δυσχέρειας στην κυκλοφορία στις δημόσιες οδούς, της προφύλαξης των συσκευών στη διανομή νερού και αερίου στο κοινό και ποιοι ήταν οι αρμόδιοι για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, αλλά και ποιοι ήταν οι επιφορτισμένοι με την εποπτεία των οργάνων για τη λήψη των προστατευτικών - προληπτικών μέτρων για τις ανωτέρω καταστάσεις.

Ζητεί, ακόμη, να διευκρινιστεί ποια μέτρα ελήφθησαν από τον Υποδιεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, αλλά και να ληφθούν καταθέσεις μαρτύρων «και οπωσδήποτε εκπροσώπων του ΟΑΣΘ, εκπροσώπων σωματείων ΤΑΞΙ, εκπροσώπων συλλόγων καταναλωτών και κάθε άλλου προσώπου που μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας».
Τέλος, ζητεί τη συλλογή των απαιτούμενων εγγράφων και να προσδιοριστούν οι ύποπτοι σε περίπτωση ύπαρξης ενδείξεων προς λήψη ανώμοτων καταθέσεων.

Το χρονικό των τραγικών χειρισμών που οδήγησαν μία ολόκληρη πόλη σε παράλυση. Τι έγινε λάθος, τι έπρεπε να γίνει. Οι γκάφες και οι ολιγωρίες

Λεπτομέρειες για τους λανθασμένους χειρισμούς και τις σοβαρές ανεπάρκειες του μηχανισμού του δήμου Θεσσαλονίκης στην αντιμετώπιση του χιονιά, που είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το απόλυτο χάος στους δρόμους της πόλης το απόγευμα της Τρίτης, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Voria.gr.

Έγκυρες πηγές από υπηρεσιακά στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης, που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για την πολιτική προστασία, περιγράφουν αναλυτικά στη Voria.gr όσα κακώς έγιναν αλλά και όσα έπρεπε να γίνουν αλλά δεν έγιναν ποτέ, αποκαλύπτοντας έτσι τις μεγάλες ευθύνες σε διοικητικό και υπηρεσιακό επίπεδο.

Πρόκειται για λάθη και παραλείψεις που μαρτυρούν -κατά περίπτωση- έλλειψη πρόνοιας και συντονισμού, επιπολαιότητα, άγνοια αλλά και αδιαφορία. Για λάθη και υστερήσεις που έφεραν μία ολόκληρη πόλη σε κατάσταση παράλυσης και νευρικού κλονισμού, με χιλιάδες οδηγούς να παραμένουν εγκλωβισμένοι επί ώρες στα αυτοκίνητά τους.

Η παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έρχεται ως συνέχεια και συνέπεια της οργής των κατοίκων της πόλης για όσα βίωσαν την Τρίτη.Τι έγινε και τι έπρεπε να γίνει

Το βασικό και όπως αποδείχθηκε μοιραίο λάθος ήταν η απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών να γεμίσουν με αλάτι τις αλατιέρες, μόλις άρχισαν να γίνονται οι πρώτες ανακοινώσεις για επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας, δηλαδή τουλάχιστον 10 ημέρες πριν τελικά χτυπήσει ο χιονιάς την πόλη. Έτσι, οι αλατιέρες έμειναν εκτεθειμένες περιμένοντας να έρθει το κρύο, αλλά στο μεταξύ οι χαμηλές θερμοκρασίες διαρκείας, η υγρασία και το μεγάλο χρονικό διάστημα  μέχρι το χιονιά είχαν ως αποτέλεσμα να πετρώσει το αλάτι.

Οι αλατιέρες, λοιπόν, έπρεπε απλώς να ελεγχθούν ότι λειτουργούν και στη συνέχεια έπρεπε να παραμείνουν άδειες, για να γεμίσουν το βράδυ πριν το χιονιά (δηλαδή το βράδυ της Δευτέρας), με βάση τις πολλές μετεωρολογικές προγνώσεις που είχαν προβλέψει τι έρχεται και πότε.

Απίστευτη γκάφα με τις υδροφόρες

Σαν να μην έφθανε αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες γέμισαν τις υδροφόρες με νερό 3-4 μέρες πριν χτυπήσει ο χιονιάς και τις άφησαν εκτεθειμένες στο κρύο, με αποτέλεσμα, λόγω των συνεχόμενων χαμηλών θερμοκρασιών, να παγώσουν τα νερά. Τα λάθη που έγιναν με τις υδροφόρες ήταν παιδαριώδη, τέτοια που ακόμα κι ένας άσχετος με το αντικείμενο δεν θα έκανε, εάν απλώς χρησιμοποιούσε την κοινή λογική. Οι υδροφόρες, λοιπόν, έπρεπε να πηγαίνουν άδειες για να γεμίζουν θαλασσινό νερό και στη συνέχεια να το ρίχνουν στους δρόμους. «Ο μεγάλος αριθμός των καινούργιων υδροφόρων έπρεπε να ελεγχθεί ότι δουλεύουν σωστά και να παρέμεναν εντελώς άδειες. Γεμίζουν νερό-ρίχνουν νερό, αυτό κάνουν οι υδροφόρες. Ποτέ δεν αφήνεις σε τέτοιες περιπτώσεις το νερό επί μέρες μέσα σε υδροφόρα, γιατί πολύ απλά θα παγώσει», έλεγαν οι ίδιες πηγές.Ολιγωρία

Επιπλέον, σημειώθηκε μεγάλη ολιγωρία στην προμήθεια των πολιτών με αλάτι, καθώς μόλις την τελευταία στιγμή και υπό το κράτους του πανικού, οι αρμόδιοι έστειλαν εργάτες για να γεμίσουν σακούλες με αλάτι, εκεί που υπήρχαν μεγάλες ποσότητες συγκεντρωμένες επί της Βασιλίσσης Όλγας 186, στο παλιό πάρκινγκ της αστυνομίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο 80% των σημείων που ανακοινώθηκαν ότι οι πολίτες μπορούν να εφοδιάζονται σακούλες με αλάτι, δεν υπήρχε τίποτα. «Χρειαζόταν απλώς 30 εργάτες καθαριότητας, από τους συνολικά 1000, μια εβδομάδα πριν, με τις πρώτες ακόμα προβλέψεις για την επερχόμενη παγωνιά, να γεμίσουν τις σακούλες με αλάτι», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:

«Ταυτοχρόνως, τα μικρά φορτηγάκια του Δήμου έπρεπε να διανείμουν σακούλες με αλάτι στις Κοινότητες, στις εποπτείες καθαριότητας, σε νοσοκομεία, σε σχολεία, σε παιδικούς σταθμούς, σε ιατρικά κέντρα και όπου αλλού ζητούσαν. Επίσης θα έπρεπε να αφήνουν δύο σακούλες με αλάτι σε κάθε στάση του ΟΑΣΘ αλλά και σακούλες με αλάτι κατά μήκος των στενών της πόλης όπου δεν μπορούσε να μπει υδροφόρα ή αλατιέρα».

Όταν ξέσπασε ο χιονιάς

Σε αυτές τις περιπτώσεις, αμέσως μόλις ξεσπάει ο χιονιάς, οι υδροφόρες πλημμυρίζουν τους κεντρικούς και ημικεντρικούς δρόμους της πόλης με θαλασσινό νερό και οι αλατιέρες αρχίζουν να εργάζονται ασταμάτητα. Οι 30 καινούργιες υδροφόρες θα ήταν αρκετές για τον δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα περίπου 700 εργάτες καθαριότητας (που υπήρχαν διαθέσιμοι) θα απλώνονταν σε όλα τα στενά της πόλης ρίχνοντας τις σακούλες με αλάτι που θα έπρεπε να είχαν αφεθεί τις προηγούμενες ημέρες και με φτυάρια (που υπάρχουν) θα καθάριζαν τα πεζοδρόμια.

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, τα μικρά φορτηγάκια του Δήμου (δορυφορικά) θα γέμιζαν με χύμα αλάτι και θα το έριχναν αποκλειστικά σε στενά που δεν μπορούσε να μπει υδροφόρα. Τέλος, οι πολίτες θα μπορούσαν να εφοδιαστούν σακούλες με αλάτι από τις Κοινότητες ή από τις εποπτείες καθαριότητας όπου θα είχε προβλεφθεί να υπάρχουν. Αντιθέτως, αυτό που έγινε ήταν, μετά το χτύπημα του χιονιά, να μοιραστούν από 10-15 σακούλες αλάτι σε κάθε εποπτεία Καθαριότητας, που, όμως, εκ των υστέρων, δεν έφταναν ούτε για ένα στενό.


Οι ευθύνες

Ευθύνες για το μπάχαλο προφανώς έχουν, ως πολιτικοί προϊστάμενοι, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Θωμάς Ψαρράς και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, οι οποίοι αποδείχθηκε ότι υποεκτίμησαν το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας  και αρκέστηκαν στις διαβεβαιώσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, χωρίς να έχουν προσωπική εικόνα και επίβλεψη του όλου σχεδιασμού κατά τις κρίσιμες ώρες πριν και με το ξέσπασμα της χιονόπτωσης. Η οποία -και εδώ είναι το χειρότερο- είχε προβλεφθεί και ως προς τον χρόνο και ως προς την ποσότητα...

Ο δήμαρχος, βέβαια, ανέλαβε τις ευθύνες του, έστω με κάποια καθυστέρηση, αλλά την ώρα του μεγάλου πανικού έδειξε ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και της ταλαιπωρίας που περνούσαν εκείνη την ώρα οι Θεσσαλονικείς, κάνοντας τις περιβόητες δηλώσεις για τις αλατιέρες αλλά και δηλώσεις του τύπου «μπόρα είναι θα περάσει».

Την παραίτησή του υπέβαλε για λόγους ευθιξίας και ο κ. Ψαρράς, την οποία ωστόσο δεν έκανε δεκτή ο κ. Μπουτάρης, ενώ σιγή ιχθύος τηρεί προς το παρόν ο κ. Παππάς.

Τι γίνεται τώρα

Στο υπηρεσιακό επίπεδο στο κάδρο των ευθυνών μπαίνουν το αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας, η Γενική Διευθύνση Τεχνικών Υπηρεσιών, καθώς και η Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων και ειδικά τα Τμήματα Καθαριότητας και Κίνησης Οχημάτων (Προϊστάμενοι, Συντονιστές).

Σε στενούς δρόμους και σε δημόσιο χώρο στρέφει, πλέον, την προσοχή του ο δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης από τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Από απόψε το βράδυ δύο μικρά εκχιονιστικά θα βγουν στους δρόμους για να καθαρίσουν σημεία που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ήδη επόπτες έχουν γυρίσει την πόλη και έχουν καταγράψει τα σημεία εκείνα που απαιτείται αρχικά να καθαριστούν.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης και προϊστάμενο της πολιτικής προστασίας Θωμά Ψαρρά, μεγαλύτερο βάρος θα ρίξουν οι υπηρεσίες στα ψηλά σημεία της πόλης, όπου το χιόνι έχει παγώσει λόγω των θερμοκρασιών.

Παράλληλα, είτε από σήμερα το βράδυ, είτε από αύριο το πρωί θα επιχειρήσουν συνεργεία να καθαρίσουν τον δημόσιο χώρο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε «παγίδα», λόγω της ολισθηρότητας για τους πεζούς. Πρόκειται για πεζοδρόμια και τμήματα της πόλης, τα οποία είναι στην αρμοδιότητα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι ήδη ο κ. Ψαρράς από τις προηγούμενες ημέρες είχε καλέσει τους πολίτες να φροντίσουν και να καθαρίσουν το τμήμα του πεζοδρομίου που είναι μπροστά είτε από τις πολυκατοικίες τους είτε από καταστήματα και για τα οποία η ευθύνη δεν είναι του δήμου.

Πάντως η Πολιτική Προστασία του δήμου Θεσσαλονίκης ετοιμάζει και άλλους σάκους με αλάτι αποχιονισμού προκειμένου να διατεθεί στους δημότες που θα χρειαστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ψαρράς υπέβαλε την παραίτησή του για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στους δρόμους της πόλης, η οποία, ωστόσο, δεν έγινε δεκτή από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.

Χθες πάντως στη εποπτεία καθαριότητας στην οδό Αλεξανδρείας δεν υπήρχαν σάκοι με αλάτι και όσοι πολίτες πήγαιναν εκεί έφευγαν άπραγοι.....


Αλήθεια, πόσο "ελληνικό" και σχεδόν σαδιστικά προβλέψιμο ακούγεται το "πιαστήκαμε ανοργάνωτοι"....


Πηγή: voria.gr, aftodioikisi.gr


Κωνσταντίνος Πέγκος

Σχόλια