Ετελείωσε....ετελείωσε...!

Εικόνα
Στις αρχές της χρονιάς, ως Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου μας, επισκεφθήκαμε την υπεύθυνη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (στην Αγγελάκη). Μας διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα του σχολείου μας (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο) είναι ήδη γνωστά και έχει δρομολογηθεί η επίλυση τους.... Εμείς ως σύλλογος, αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να βάψουμε, τον Μάρτιο, την (χρονίζουσα άθλια κατάσταση) εξωτερική όψη του κτιρίου ( https://bit.ly/36H3hMn ) και να περιμένουμε τις παρεμβάσεις που μας διαβεβαίωσαν.... Εκείνο το διάστημα επισκέφθηκε το σχολείο και αντιδήμαρχος, ο οποίος ιδίοις όμμασι είδε την κατάσταση του προαύλιο χώρου και δήλωσε έκπληκτος (!!) για την κατάσταση του. Λίγες μέρες μετά ήρθαν και δύο κάδοι ανακύκλωσης που είχαμε ζητήσει.... Το πλάνο έλεγε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης στην οδό Δαγκλή και της μετατροπής της σε πεζόδρομο/δρόμο ήπιας κυκλοφορίας , για να μπορέσουν να μπούνε φορτηγά έτσι ώστε να γίνει ασφαλτόστρωση της αυλής αλλά και να επ

Θέμα: Το ρέμα της Δόξας

Ξέρω πολύ καλά, ότι για τους περισσοτέρους η συνοικία ''Δόξα'' είναι μάλλον άγνωστη ως όνομα. Ορίστε λοιπόν πως αναφέρεται σε αυτήν η Wikipedia:

''Η συνοικία Δόξα βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της 1ης Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης νότια του Καυταντζογλείου Σταδίου. Ορίζεται από τις οδούς Κατσιμίδη, Αγίου Δημητρίου, Εγνατία, Λαμπράκη και Πλήθωνος Γεμιστού. Χαρακτηριστικό της συνοικίας είναι ότι είχε χαμηλά ως επί το πλείστον κτίρια μέχρι και τη δεκαετία του 1980 ενώ από το ενδιάμεσο της, περνά το ρέμα της Δόξας, όπου τα τελευταία χρόνια είχαν συγκεντρωθεί παρανόμως άστεγοι κι είχαν χτίσει παραπήγματα. Ο δήμος Θεσσαλονίκης γκρέμισε κάποια από αυτά και καθάρισε το ρέμα.''


Το ρέμα, το ''διαβολόρεμα'', πήρε μεταπολεμικά το όνομα χείμαρρος Λύτρα. Μεταξύ της Τριανδρίας και του Καυταντζογλείου, η κοίτη του χάνεται ανάμεσα στα αυθαίρετα χαμόσπιτα (παλιότερα η περιοχή ήταν γνωστή με το όνομα "Νησάκι"). Πιο κάτω ξεκινά υπόγειος αγωγός, αλλά στην επιφάνεια σώζεται ένα τμήμα της κοίτης μέσα σε λεύκες και αυθαίρετα. Δίπλα από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο, την παλιά κοίτη μας θυμίζει η δεντροστοιχία και το σχήμα της οδού Καυταντζόγλου.

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα.... Προσωπικά η Δόξα, είναι η παιδική-εφηβική ηλικία γεμάτη από υπέροχες αναμνήσεις, μιας και εκεί μεγάλωσα και εκεί βρίσκεται το πατρικό μου. Οπότε εκ των πραγμάτων, η όποια αναφορά σε αυτή τη γειτονιά έχει ανεξίτηλη συναισθηματική αξία για μένα....

Ας αφήσω όμως τα....μελαγχολικά στην άκρη κι ας μπω στο ''ψητό''.

Χθες λοιπόν, ένας φίλος μου έστειλε τις παρακάτω φωτογραφίες:Σήμερα (17/01/2018), πέρασα από εκεί για να δω κι εγώ από κοντά αυτές τις...κοσμογονικές αλλαγές:Ομολογώ, ξαφνιάστηκα....Μέχρι προχθές που είχα περάσει από εκεί, αυτό που υπήρχε ήταν κάπως έτσι:Μου ήρθαν στο μυαλό, παλιές εξαγγελίες για αναπλάσεις και μεγαλόπνοα σχέδια για περιπάτους, πάρκα κτλ.

Κάπου στα 2011.... (πηγή: http://thessalonikimesaapoeikones.blogspot.gr/2010/12/blog-post_1628.html)
Διαβάζω σε ένα άρθρο του ''Rthess.gr'', του Σεπτεμβρίου του 2012:

''Επιχείρηση σκούπα του δήμου Θεσσαλονίκης για τον καθαρισμό του ρέματος της Δόξας, στα σύνορα των πρώην δήμων Τριανδρίας και Θεσ/νίκης.
Κατεδαφίζονται παράγκες και παλιές αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίες εδώ και δεκαετίες είχαν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης.

Πρόκειται για 12 κατασκευές στις οποίες έβρισκαν καταφύγιο τοξικομανείς, ρακοσυλλέκτες και άστεγοι.

Η επιχείρηση ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης και αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Μπουτάρης: Εφαρμόζεται το πρόγραμμα αναπλάσεων

Στην παράλογη γραφειοκρατία που αντιμετώπισε η Δημοτική Αρχή ως προς τη διευθέτηση και την τελική έκβαση του θέματος, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την υπέρβαση των δυσκολιών, καθώς αποτελεί μια εξέλιξη που ανάβει το «πράσινο φως» για την έναρξη εργασιών εξυγίανσης και σε άλλα σημεία της πόλης που εμφανίζουν παρόμοια προβλήματα και πρόσθεσε:

«Αρχίζει να εφαρμόζεται επιτέλους το πρόγραμμα αναπλάσεων που σχεδιάσαμε για την πόλη. Ξεπεράσαμε τις τεράστιες γραφειοκρατικές δυσκολίες και σύντομα με την αποκατάσταση του ρέματος Δόξας θα δημιουργήσουμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο έναν αυθεντικό χώρο περιπάτου και αναψυχής στην περιοχή. Προχωρούμε στο σχεδιασμό μας και πιστεύω ότι μέσα στον ερχόμενο χρόνο θα μπορέσουμε να δούμε πολύ μεγάλη διαφορά στην πόλη». Κουράκης: Δημιουργία χώρων αναψυχής

Το πρόβλημα της εξυγίανσης και εκκαθάρισης του ρέματος από τα απορρίμματα και τις αυθαίρετες κατασκευές καθυστέρησε επί δεκαετίες να επιλυθεί, καθώς η προηγούμενη Δημοτική Αρχή επικαλούμενη το θέμα της πολυνομίας υποστήριζε ότι η ΕΥΑΘ -και όχι ο Δήμος Θεσσαλονίκης- είχε την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό του, επιχείρημα που όπως προέκυψε δεν ισχύει, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης και πρόσθεσε:

«Το ρέμα της Δόξας, όπως άλλωστε και όλα τα ρέματα που έχουν απομείνει στο ανάγλυφο της πόλης αποτελούν οικοσυστήματα ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και αποτελούν τη φυσική προέκταση του δάσους του Σέιχ-Σου μέχρι τη θάλασσα. Η Διοίκηση του Δήμου αμέσως μετά την εξυγίανση του χώρου θα προχωρήσει στην ανάπλαση του ρέματος και την ένταξη του στις καθημερινές, συλλογικές και κοινωνικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής, αλλά και όλης της πόλης με τη δημιουργία χώρων αναψυχής, ξεκούρασης, εκδηλώσεων, εκθέσεων και υπαίθριων δραστηριοτήτων».

Τι να έγινε όλα αυτά τα χρόνια άραγε; Θα σου πω....Ούτε ανάπλαση, ούτε χώροι αναψυχής - ξεκούρασης - εκδηλώσεων - υπαίθριων δραστηριοτήτων έγινε! Τίποτα απολύτως!

Ο χώρος είναι ίδιος όπως και πριν 5 χρόνια, όταν τον επισκέφθηκα για να δείξω στον γιό μου τη γειτονιά που μεγάλωσα....
Εδώ υπήρχε σπίτι, το οποίο απλώς....εξαφανίστηκε!
Πόσες ιστορίες και εικόνες....

Το ''θρυλικό'', για εμάς που το ζήσαμε, γεφυράκι....


Επίσης, ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο είναι κι αυτό: http://parallaximag.gr/thessaloniki/reportaz/rema-doxas-mia-poli-mesa-stin-poli

Τελειώνοντας, θέλω να πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει επιτέλους σε αυτή την τόσο ιδιαίτερη περιοχή της πόλης, που τα τελευταία χρόνια ζει την παρακμή της.... Όπως και να το κάνουμε, κι εμείς μεγαλώσαμε και η γειτονιά άλλαξε και ίσως είναι καλύτερα να αλλάξει όψη μια και καλή παρά να βλέπουμε αυτά τα θλιβερά απομεινάρια μια εποχής που πέρασε για πάντα και να κάνουμε ''μνημόσυνα'' αναπολώντας τα παιδικάτα μας....

Αν μη τι άλλο, αυτές οι εικόνες θα έπρεπε να έχουν εκλείψει εδώ και πολλά χρόνια...

Αυτή είναι η άλλη πλευρά της οδού Ευβοίας...Προσμένουμε το μέλλον και ελπίζουμε να είναι καλύτερο από το παρόν! Η σύγκριση με το παρελθόν δεν θα είναι δίκαιη και γι' αυτό δεν θα την επιχειρήσω....

Update: 4/4/2018


Και σήμερα (5/4/2018)


Κωνσταντίνος Πέγκος

Σχόλια

  1. Καλησπέρα σας. Έπεσα πάνω στο άρθρο σας και αναρωτιέμαι αν η περιοχή όπως είναι τώρα είναι μια καλή επιλογή για να νοικιάσω σπίτι. Το σκέφτομαι από άποψη εγκληματικότητας κυριως. Το σπίτι είναι στο πάνω μέρος της Αιγίνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα. Η γειτονιά είναι σε γενικές γραμμές ήσυχη. Στο θέμα της ασφάλειας ισχύει ότι και στην υπόλοιπη πόλη. Ένα βασικό πλεονέκτημα, είναι ότι στο θέμα της στάθμευσης είναι σαφώς πολύ καλύτερα από πολλές άλλες περιοχές. Ελπίζω να βοήθησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου