Ετελείωσε....ετελείωσε...!

Εικόνα
Στις αρχές της χρονιάς, ως Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου μας, επισκεφθήκαμε την υπεύθυνη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (στην Αγγελάκη). Μας διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα του σχολείου μας (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο) είναι ήδη γνωστά και έχει δρομολογηθεί η επίλυση τους.... Εμείς ως σύλλογος, αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να βάψουμε, τον Μάρτιο, την (χρονίζουσα άθλια κατάσταση) εξωτερική όψη του κτιρίου ( https://bit.ly/36H3hMn ) και να περιμένουμε τις παρεμβάσεις που μας διαβεβαίωσαν.... Εκείνο το διάστημα επισκέφθηκε το σχολείο και αντιδήμαρχος, ο οποίος ιδίοις όμμασι είδε την κατάσταση του προαύλιο χώρου και δήλωσε έκπληκτος (!!) για την κατάσταση του. Λίγες μέρες μετά ήρθαν και δύο κάδοι ανακύκλωσης που είχαμε ζητήσει.... Το πλάνο έλεγε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης στην οδό Δαγκλή και της μετατροπής της σε πεζόδρομο/δρόμο ήπιας κυκλοφορίας , για να μπορέσουν να μπούνε φορτηγά έτσι ώστε να γίνει ασφαλτόστρωση της αυλής αλλά και να επ

Οι...παράπλευρες απώλειες της κρίσης

Ένα ακόμα σημείο αναφοράς όσον αφορά την αρχιτεκτονική αυτής της πόλης, αποτελεί παρελθόν εδώ και λίγες μέρες...

Ενώ περνάω συχνά από αυτό το σημείο, δεν είχα παρατηρήσει την πινακίδα που ενημέρωνε χαρακτηριστικά: ''Ανέγερση 6-όροφης οικοδομής''.

Σήμερα όμως, ενώ περίμενα στο φανάρι της ''Γεωργίου Παπανδρέου'' με ''Πλούτωνος'' είδα τους εκσκαφείς και αισθάνθηκα ένα σφίξιμο στο στομάχι. Ήλπιζα ότι αν δω καλύτερα, θα δω το σπίτι στη θέση του....Μάταια όμως!


Παράξενο συναίσθημα... Ειδικά όταν μιλάμε για ένα σπίτι με το οποίο δεν είχα καμία σχέση (ούτε φυσικά με τους ιδιοκτήτες του). Θυμάμαι μόνο, το 2003 όταν είχα αναλάβει ως δημιουργικό γραφείο να κάνω κάποιες προσκλήσεις για μια έκθεση ζωγραφικής που θα γινόταν στην ''Παράλληλο'' (το cafe-gallery που λειτουργούσε στο ισόγειο).

Η Θεσσαλονίκη χάνει ακόμα ένα από τα πιο γνωστά σύγχρονα αρχιτεκτονικά δείγματα , μια όαση στην απόλυτη κυριαρχία της πολυκατοικίας.

φωτ. Παράλλαξη

φωτ. Παράλλαξη

Για την ιστορία, θα δανειστώ το κείμενο από την ''Παράλλαξη'': ''Μία από τις τελευταίες ωραίες βίλες στα ανατολικά της πόλης, στη συμβολή των οδών Πλούτωνος και Γεωργίου Παπανδρέου, απέναντι από τη Νομαρχία, κατεδαφίζεται σήμερα. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, είναι κατανοητό για τους ιδιοκτήτες του να μην μπορούν να συντηρήσουν τέτοια κτίσματα. Τα τελευταία χρόνια σε ένα τμήμα της λειτουργούσε το Cafe Gallery ”Παράλληλος”. Πρόκειται για μια οικία σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κ. Φιλίππου που κατασκευάστηκε το 1964.''

Κρίμα. 

Κωνσταντίνος Πέγκος

Σχόλια